poniedziałek, 11 listopada 2013

16. Delikatny tort z porzeczkami


Mój faworyt jeśli chodzi o łatwe do zrobienia ale bardzo efektowne w smaku torty.
Nie wymaga dużo pracy, jest kaloryczną bombą ale jego smak rekompensuje wszystko :-)
Niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia przekrojonego ciasta, bo było ono robione na zamówienie.

Składniki:

na biszkopt: (tortownica 27cm)
  • cukier wanilinowy
  • 300g cukru
  • 195g mąki pszennej
  • 75g mąki ziemniaczanej
  • 8 jajek
  • 3 łyżki kakao

na krem:
  • 0,5l śmietany kremówki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 600g serka mascarpone
  • 200g serka naturalnego typu Philadelphia

dodatkowo:
  • pół tabliczki czekolady mlecznej
  • pół szklanki soku z cytryny
  • zmielone orzechy włoskie
  • konfitury porzeczkowe (tym razem użyłam gotowych Łowicz, 2 opakowania)



Wykonanie:

Biszkopt:

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier.
Następnie dodawać po jednym żółtku, nadal ubijając. 
Mąki wymieszać, dodać kakao, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.

Dół tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Boków formy niczym nie smarować. Wyłożyć ciasto do formy. Piec ok.40 minut.

Krem:

Mascarpone zmiksować z serkiem naturalnym. W osobnej misce ubić śmietanę. Pod koniec ubijania dodać cukier i masę serkową. Odstawić do lodówki.
Trzeba bardzo uważać, żeby śmietana nie zaczęła zamieniać się w masło- nie można za długo jej ubijać.

Całkowicie wystudzony biszkopt wyciągnąć z formy. Podzielić na trzy równe blaty. 
Pierwszy blat ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 soku z cytryny. 
Na nasączony blat rozłożyć jeden słoiczek konfitury porzeczkowej. Na to ułożyć 1/3 kremu i przykryć kolejnym blatem. Z kolejnym piętrem zrobić to samo. Na samą górę ułożyć najrówniejszy blat, nasączyć sokiem z cytryny, wyłożyć połowę pozostałego kremu. Resztę kremu rozłożyć na boki.
Zetrzeć czekoladę, wymieszać z orzechami i obłożyć nimi bok tortu.
Górę udekorować według uznania. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz