piątek, 13 września 2013

3. Babka cytrynowa






Z dzieciństwa pamiętam smak mocno cytrynowej, pulchniutkiej babki pieczonej przez babcię. 
Chrupiąca góra ciasta oblana cytrynowym lukrem i puszysty środek.
Dzisiaj "na szybko" udało mi się odtworzyć babcine cudo totalnie improwizując. 

Składniki:

na ciasto:

  • 4 jajka
  • 250g cukru
  • 180g mąki pszennej
  • 90g mąki ziemniaczanej
  • 200g margaryny (u mnie pół na pół z masłem)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sok z połowy cytryny
na lukier:

  • sok z jednej dużej cytryny
  • cukier puder ( ilość zależy od konsystencji lukru, jaką chcemy otrzymać. U mnie było to około 150g)
Wykonanie:

Roztopić margarynę i pozostawić do wystudzenia.
Piekarnik ustawić na 170 stopni.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie mąkę ziemniaczaną. Dodać otartą skórkę oraz sok z cytryn. Na samym końcu wlać wystudzoną margarynę.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i wstawić do piekarnika na 45 minut. 

Lukier:

Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać dobrze z cukrem pudrem. Nakładać na całkiem wystudzone ciasto. 

Smacznego :-)