poniedziałek, 14 października 2013

15. Muffiny z chałwa

Nie przepadam za chałwą, jednak mam wokół siebie sporo koneserów.
Co szkodzi mi, żeby upiec im muffiny... Zostały podsumowane jako "deserowy orgazm" 
więc chyba były dobre :-) Do chałwy dołożyłam krem waniliowy, jednak dowiedziałam się,
że zupełnie niepotrzebnie, gdyż sama chałwa wystarczy.

Składniki:
na babeczki:
  • 150g miękkiego masła
  • 250g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 300g mąki pszennej
  • 1,5  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100ml wody gazowanej
  • 200g chałwy
na krem:
  • 200g serka mascarpone
  • 50g serka typu Philadelphia
  • laska wanilii
  • 100g cukru waniliowego



Wykonanie:

Babeczki:

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Powoli dodawać po jednym jajku. Cały czas miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypać ziarenka z laski wanilii oraz dolać wodę.Chałwę pokroić w dużą kostkę i delikatnie wmieszać łyżką do masy.Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Napełnić je do 3/4 wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.


Krem:

Wszystkie składniki zmiksować razem. Nałożyć na babeczki używając rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.