Inspirację znalazłam u Dorotki, na mojewypieki.com.
Jestem wielbicielką wszystkiego, co bezowe więc i takie mini-pavlove przypadły mi bardzo do gustu.
Składniki:
- 4 białka
- 220g drobnego cukru
- szczypta soli
- odrobina soku z cytryny
- 200ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- konfitura borówkowa
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 100 stopni.
Białka ze szczyptą soli i kilkoma kroplami soku z cytryny ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukru i miksować do całkowitego jej rozpuszczenia.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, za pomocą rękawa cukierniczego i odpowiedniej tylki (u mnie 1 wiltona) uformować gniazdka.
Wsadzić do piekarnika. Temperaturę zmniejszyć do 75stopni (i jeśli można- włączyć termoobieg).
Piec około 2h (u mnie- z termoobiegiem i delikatnie uchylonymi drzwiczkami idealną twardość osiągnęły po 150 minutach).
Śmietanę z dodatkiem cukru pudru ubić na sztywno. Wypełnić nią wystudzone gniazdka. Na górę nałożyć borówki (lub inne, dowolne owoce).