czwartek, 12 września 2013

2. Tarta z otrębami, kremem nutellowym i nektarynami




Tarta- kruche ciasto, które można podawać zarówno na słodko, jak i na słono.
U mnie pojawia się dzisiaj z nektarynami, konfiturą malinową przygotowaną kilka tygodni wcześniej
i kremem nutellowym. Do klasycznej, kruchej bazy do tarty dodałam otręby pszenne, żeby móc  chociaż poudawać, że to zdrowy deser :-)

Składniki:

na kruchy spód:

  • 250g mąki pszennej
  • 70g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150g schłodzonego masła
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • 100g otrębów pszennych
na krem:

  • 200g serka mascarpone
  • 250g serka naturalnego (u mnie Philadelphia)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki nutelli
  • opcjonalnie: 50g drobno zmielonych orzechów
pozostałe:

  • 250g konfitury malinowej (moja robiona własnoręcznie, jednak godna polecenia jest niskosłodzona konfitura malinowa Łowicz)
  • 4 nektaryny pokrojone w paski
Wykonanie:

Ciasto:

Mąkę, cukier i sól wsypać do miski lub na stolnicę. Dodać rozdrobnione masło. Siekać nożem, lub delikatnie rozrobić rękami, do momentu, aż nie mieszanka nie będzie przypominała okruchów chleba. 
Wmieszać jajko, otręby oraz śmietanę. Zagnieść wszystko razem w kulę.
Gotowe ciasto ułożyć na folii spożywczej, rozgnieść na placek i schłodzić w lodówce przez około 30 minut (Można dłużej, jednak nie przekraczać 48h).
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Formę do tarty natłuścić, wysypać otrębami. Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na folii spożywczej na placek grubości około 3mm. Rozwałkowane ciasto w dowolny, najwygodniejszy dla siebie sposób przełożyć do formy*.
Na cieście rozłożyć folię aluminiową i wysypać groch, lub coś innego do obciążenia.
Piec przez 5 minut w temp.200 stopni, następnie zmniejszyć ją do 190 i piec jeszcze 10-12 minut.

Krem:

Tu nie ma specjalnej filozofii. Wystarczy wszystkie składniki połączyć mikserem.
Nutellę dodawać według uznania. My ją uwielbiamy, dlatego w moim kremie sa trzy wielkie łyżki (to chyba cały mały słoiczek :-) )
Ostatnio w markecie zauważyłam serek Philadephia z Milką. Jeśli komuś nie chce robić się kremu, ten serek jest doskonałym jego substytutem. Potrzebnych będzie jednak kilka opakowań, gdyż jedno ma tylko 125g.

Po wystudzeniu na spód ciasta nałożyć konfiturę malinową. Następnie krem i dowolnie ułożyć pokrojone nektaryny. Skopić je delikatnie sokiem z cytryny.
Gotową tartę odstawić do schłodzenia.
Smacznego :-)


*Co do przekładania ciasta. Ja zwykle rozwałkowuję je na folii, przykładam do rozwałkowanego ciasto formę, odwracam i zdejmuję folię.