piątek, 6 grudnia 2013

17. Muffiny korzenno-pomaranczowe

Mikołajowe, zrobione na szybko. Jeśli ktoś lubi przyprawy korzenne, piernik i pomarańcze to będą dla niego strzałem w dziesiątkę. Ja akurat nie przepadam, jednak moi dzisiejsi goście byli zachwyceni. 


Składniki: 

na muffinki:
  • 150g miękkiego masła
  • 100ml wody gazowanej
  • 250g cukru
  • 2 jajka
  • 300g mąki pszennej
  • 1,5  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • sok z jednej dużej pomarańczy
  • 1 łyżka przyprawy korzennej/ do piernika
na krem:

  • 200ml śmietany kremówki
  • drobno starta skórka z pomarańczy
  • 100g cukru pudru



Wykonanie:

Babeczki:
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Powoli dodawać po jednym jajku. Cały czas miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypać kakao, przyprawę korzenną, dolać wodę i sok z pomarańczy.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Napełnić je do 3/4 wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.

Krem:

Wszystkie składniki ubić razem na sztywno. Przy ubijaniu uważać, żeby w śmietanie nie porobiły się grudki