poniedziałek, 7 października 2013

12. Ciastka z otrębami i m&m's

"Zrobię coś zdrowego" pomyślałam. Więc namieszałam ciasta, spróbowałam i... dosypałam do niego m&m'sów. Tak skończyło się moje zdrowe odżywianie :-)

Składniki: 

  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 jajko
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0.5 łyżeczki soli
  • około 200g M&m'sów
  • 30g otrębów owsianych



Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem białym i trzcinowym. Dalej ucierając dodać jajka, następnie składniki suche. Na samym końcu m&m's i wymieszać łyżką.
Z powstałej mocno klejącej masy formułować kulki, układać na blaszce, spłaszczać. 
Zostawiać miedzy nimi odstępy, bo dosyć mocno się rozleją.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 10-12 minut. Przed zdjęciem z blachy odczekać, żeby ciastka zrobiły się twardsze, gdyż po wyjęciu z piekarnika sa bardzo miękkie. 

11. Drożdżowe ciasto ze śliwkami


Dostałam mnóstwo śliwek i nie wiedziałam co z nimi zrobić. 
Powidła, dżemy, ciasta?
Powstało więc standardowe ciasto drożdżowe z ukochaną przede mnie kruszonką i dużą ilością śliwek. Doskonale smakuje na ciepło, choć nie powinno się go jeść w ten sposób :-)
Podawałam z kwiatkami śmietany, która nadała ciastu trochę lekkości. 

Składniki:

na ciasto: (forma 30x36cm)
  • około 1kg śliwek, przekrojonych na pół
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
na kruszonkę:

  • 100g masła
  • 100g cukru pudru
  • 200g mąki pszennej
Wykonanie:

Zrobić rozczyn z drożdży: 250ml mleka podgrzać, wsypać 2 łyżki cukru i rozpuścić drożdże. Odstawić do wyrośnięcia.* Pozostałe (wyłączając śliwki oczywiście:-)) składniki wsypać do miski, wymieszać. 
Dodać drożdże i zagnieść. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 40-60 minut. 
Formę do ciasta wysmarować masłem, wyłożyć w niej drożdżową masę. Pozostawić do rośnięcia na kolejne 20-30 minut.
Umyte śliwki bez pestek, przekrojone na pół ułożyć na cieście. 
Masło, mąkę i cukier na kruszonkę wymieszać. Wysypać na śliwki.
Piec w 190 stopniach, przez 50-60 minut. 

*Zazwyczaj rozczyn robię w dosyć dużym naczyniu, bo potrafi sporo urosnąć.


PS. Zdjęcie tylko jedno i to zrobione kalkulatorem ze względu na apetyt :-) 





10. Muffiny z otrębami i kruszonką

Kocham kruszonkę. To taka moja refleksja z ostatnich dni. Mogłabym piec właściwie samą kruszonkę i ją jeść. Jednak tym razem zamiast samej kruszonki upiekłam muffinki lekko jabłkowe, z miodem, otrębami i tą cudowną kruszonką. Zniknęły zaraz po lekkim przestygnięciu. 

Składniki:

na babeczki:
  • 180g masła
  • 100g cukru
  • 250ml przecieru jabłkowego
  • 2 jajka
  • 300g mąki pszennej
  • 4 łyżki miodu
  • 50g otrębów pszennych
na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 50g cukru pudru
  • 100g mąki pszennej



Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Masło utrzeć z cukrem i miodem na gładką masę. Powoli dodawać po jednym jajku. Cały czas miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier wanilinowy, mus jabłkowy i otręby. Papilotki napełnić do 3/4 wysokości powstałą masą.
Mąkę, cukier i masło na kruszonkę wymieszać dokładnie widelcem i pokruszyć na ciasto, do papilotek. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.



9. Bułeczki z masełkiem czosnkowym i ziołami prowansalskimi

Ostatnio piekę więcej pieczywa różnego rodzaju, niż słodkości.
Postanowiłam więc podzielić się przepisem na prze-pysz-ne bułeczki z masłem czosnkowym, 
ziołami prowansalskimi i odrobiną bazylii. Podczas pieczenia po domu rozchodzi się obłędny zapach, jednak to nic, w porównaniu ze smakiem świeżo upieczonej bułeczki... 

Składniki:
na bułeczki:

  • 400g mąki pszennej chlebowej
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru
  • 10g świezych drożdży
  • 300ml mleka
  • 30g roztopionego masła
  • 2 łyżki ziół prowansalskich i bazylii
na nadzienie:

  • 60g masła
  • zioła prowansalskie
  • bazylia suszona lub pokrojona świeża
  • szczypta soli
  • 8 dużych ząbków czosnku

Wykonanie:

250ml mleka podgrzać do temperatury ok.40 stopni. Dodać łyżkę cukru i rozpuścić drożdże. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia.(Jeśli drożdżyn nie wyrośnie nie ma sensu kombinowac dalej, bo zmarnuje się tylko  produkty)
Resztę mleka w temperaturze pokojowej zostawić "na później".
Rozczyn drożdżowy połączyć z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto. Przykryć lnianym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5h, żeby podwoiło swoją objętość.
W tym czasie przygotować masełko. Ząbki czosnku drobno posiekać lub zgnieść praską. Wszystkie składniki dobre razem wymieszać. 
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części, uformować kulki, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na pół godziny.
Bułeczki ponacinać na górze i wsadzić do środka masło. Na górze posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Smacznego! :-)