środa, 9 października 2013

14. Ciasto biszkoptowe, mleczno-krówkowe

Swego czasu jeden z moich faworytów, jeśli chodzi o poprawianie sobie humoru jedzeniem. 
Pulchny biszkopt, krówkowa masa i mleczny krem na górze. Palce lizać.
Ciasto najlepiej jeść, kiedy ma się w planach długie treningi, żeby spalić multum kalorii :-)

Składniki:

na kremy:

  • 400ml mleka skondensowanego
  • 250g mascarpone
  • 80g mleka odtłuszczonego w proszku
  • 80g cukru
  • laska wanilii
na biszkopt: (tortownica 27cm)
  • cukier wanilinowy
  • 300g cukru
  • 195g mąki pszennej
  • 75g mąki ziemniaczanej
  • 8 jajek


Puszki z mlekiem skondensowanym otworzyć i gotować przez 3-4 godziny.*

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta**

Dół tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować. Wyłożyć ciasto. Piec ok.40 minut.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 50 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 2 - 3 blaty.

Mascarpone zmiksować z cukrem i mlekiem w proszku. Laskę wanilii przeciąć i wydobyć z niej nasiona. Wymieszać z kremem. Odstawić do lodówki.

Blaty nasączyć wodą z cytryną i cukrem/ alkoholem/ czymkolwiek innym, co lubimy :-)
Przełożyć je wystudzonym ugotowanym mlekiem skondensowanym. Na górę nałożyć mleczny krem. Udekorować według uznania.


*Można kupić gotową masę krówkową, która nie wymaga gotowania.
**Zwykle robię to łyżką. Szybko, ale delikatnie. Można jednak mąkę wmieszać mikserem na najniższych obrotach.