środa, 11 września 2013

1. Muffiny waniliowe ze Snickersem

Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, jeszcze szybsze w pochłananiu. Delikatnie waniliowe, ozdobione kremem z białej czekolady, który rozpływa się w ustach. Nadziane w tym przypadku kawałkami batonika Snickers. Babeczki powstały z myślą o... wolnym środowym popołudniu :-) 



Składniki (u mnie około 16 sztuk)

na muffiny:


  • 100ml wody gazowanej
  • 150g miękkiego masła
  • 250g cukru
  • 2 jajka
  • 300g mąki pszennej
  • 1,5  łyżeczki proszku do pieczenia
  • laska wanilii
  • 3 batoniki Snickers


na krem:

  • 300g serka mascarpone
  • tabliczka białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
do dekoracji: 
  • 1 batonik Snickers pokrojony w kostkę


Wykonanie:

Babeczki:
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Powoli dodawać po jednym jajku. Cały czas miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypać ziarenka z laski wanilii oraz dolać wodę.
Batoniki pokroić w kostkę* i delikatnie wmieszać łyżką do masy.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Napełnić je do 3/4 wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.
Krem:
Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem.
Czekoladę połamać, wsadzić do miseczki/ garnuszka i roztopić nad parą wodną.
Odczekać chwilę, aż ostygnie i wymieszać z mascarpone.
Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Babeczki dekorować dopiero, kiedy będą całkiem wystudzone, inaczej krem spłynie.
Ostatni batonik pokroić w drobną kostkę i poukładać na kremie.


* Zazwyczaj najpierw kroję batonik/ czekoladę, czy co tam mam zamiar dodać do muffinów i wkładam do lodówki, żeby poczekały na swoją kolej.