sobota, 21 września 2013

8. Muffiny black&white

Muffiny kakaowe z nutellą i waniliowe z kremem kokosowym.
Nie trzeba dodawać więcej, wystarczy spróbować... :-)

Składniki: (ok 12 sztuk dużych, 18 sztuk małych muffinków)

  • 180g masła
  • 250g cukru
  • 100ml wody gazowanej
  • 2 jajka 
  • 300g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 30g gorzkiego kakao
  • nutella
  • krem kokosowy*
  • 250ml śmietany kremówki



Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Powoli dodawać po jednym jajku. Cały czas miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier wanilinowy oraz wodę. Połowę papilotek wypełnić jasną masą i kremem kokosowym (mała łyżka ciasta na spód, krem kokosowy, duża łyżka ciasta na górę). Do reszty dodać kakao i zmiksować.
Wypełnić resztę papilotek (mała łyżka na spód, łyżka nutelli, duża łyżka na górę)
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.

Śmietanę ubić, przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i nałożyć na całkowicie wystudzone babeczki. 

7. Tarta truskawkowa

Chociaż truskawki o tej porze roku nie są już za piękne, skusiłam się w markecie na zakup kilograma. Usiadłam nad nimi i pomyślałam "do czego was zużyję...?".
Tak oto powstała tarta z truskawkową pianką i owocami.
Jej wykonanie zajmuje trochę czasu, jednak zjedzenie kawałeczka rekompensuje godziny wyczekiwania:-)

Składniki:

na kruchy spód:
  • 250g mąki pszennej
  • 70g drobnego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150g masła 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany kremówki
na truskawkową piankę:
  • 450g umytych, obranych z szypułek truskawek
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • 3,5 łyżeczki żelatyny
  • 3 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 100g cukru
  • 250ml śmietany kremówki
  • +kilka truskawek do dekoracji



Wykonanie:

Kruchy spód:

Mąkę, cukier i sól wsypać do miski lub na stolnicę. Dodać rozdrobnione masło. Siekać nożem, lub delikatnie rozrobić rękami, do momentu, aż nie mieszanka nie będzie przypominała okruchów chleba. 
Wmieszać jajko oraz śmietanę. Zagnieść wszystko razem w kulę.
Gotowe ciasto ułożyć na folii spożywczej, rozgnieść na placek i schłodzić w lodówce przez około 30 minut (Można dłużej, jednak nie przekraczać 48h).
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Formę do tarty natłuścić. Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na folii spożywczej na placek grubości około 3mm. Rozwałkowane ciasto w dowolny, najwygodniejszy dla siebie sposób przełożyć do formy.
Na cieście rozłożyć folię aluminiową i wysypać groch, lub coś innego do obciążenia.
Piec przez 5 minut w temp.200 stopni, następnie zmniejszyć ją do 190 i piec jeszcze 10-12 minut.

Pianka- mus truskawkowy

Truskawki zblendować na gładką masę. Przelać do niewielkiego rondla i podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Odstawić do przestygnięcia.
Wrzącą wodę wlać do kubka, dodać żelatynę i mieszać do momentu rozpuszczenia.
Utrzeć cukier, jajka i żółtka na gładką, jasną masę. Do masy stopniowo dodawać przestudzone truskawki, cały czas ubijając. Gotową masę przełożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu, aż trochę nie zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i wymieszać, żeby nie porobiły się grudki. 
Gotową masę odstawić do lodówki na 30 minut. Co jakiś czas przemieszać.
Ubić śmietaną na sztywno. Następnie, mieszając delikatnie połączyć ze schłodzoną masą. Gotowy mus przełożyć do formy z upieczonym, zimnym ciastem.
Całość wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Pozostałe truskawki pokroić i udekorować ciasto przed podaniem.


*chciałam, żeby moja pianka truskawkowa miała piękny, czerwono-różowy kolor, dlatego dodałam kropelkę czerwonego barwnika.