Drożdżowe rogaliki z Nutellą. Mój faworyt jeśli chodzi o drożdżowe bułeczki na słodko.
Najlepiej smakują na ciepło, ze szklanką mleka. Wstyd się przyznać, ale moje nigdy nie doczekały się dnia następnego, więc nie wiem, jak smakują dzień po upieczeniu :-)
Składniki: (około 30 sztuk)
- 4 szklanki mąki
- 375ml mleka
- 3 jajka
- 100g cukru
- 50ml oleju
- 40g drożdży
- 1 jajko do smarowania rogalików
nadzienie:
- mały słoiczek Nutelli
- konfitury malinowe
Wykonanie:
Przygotować rozczyn drożdżowy - 250ml mleka podgrzać, dodać 2 łyżki cukru. W powstałej miksturze rozpuścić drożdże i odstawić. (Drożdży jest bardzo dużo, dlatego zawsze robię rozczyn w dosyć sporym naczyniu)
Jajka wymieszać z cukrem, dodać do mąki, następnie dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, mleko a na końcu olej. Wyrobić dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50 minut.
Przygotować rozczyn drożdżowy - 250ml mleka podgrzać, dodać 2 łyżki cukru. W powstałej miksturze rozpuścić drożdże i odstawić. (Drożdży jest bardzo dużo, dlatego zawsze robię rozczyn w dosyć sporym naczyniu)
Jajka wymieszać z cukrem, dodać do mąki, następnie dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, mleko a na końcu olej. Wyrobić dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50 minut.
Gdy ciasto urośnie, wykładać je partiami na stolnicę, rozwałkować, pokroić w trójkąty.
Na każdy trójkąt nakładać po łyżeczce wybranego nadzienia (u mnie nutella i konfitury malinowe) i zawijać ostrożnie rogaliki. Gotowe ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.
Studzić na kratce.
Po wystudzeniu można zrobić lukier.