wtorek, 8 października 2013

13. Rogaliki drożdżowe

Drożdżowe rogaliki z Nutellą. Mój faworyt jeśli chodzi o drożdżowe bułeczki na słodko.
Najlepiej smakują na ciepło, ze szklanką mleka. Wstyd się przyznać, ale moje nigdy nie doczekały się dnia następnego, więc nie wiem, jak smakują dzień po upieczeniu :-)

Składniki: (około 30 sztuk)

  • 4 szklanki mąki
  • 375ml mleka
  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • 50ml oleju
  • 40g drożdży
  • 1 jajko do smarowania rogalików
nadzienie:

  • mały słoiczek Nutelli
  • konfitury malinowe
 Wykonanie:

Przygotować rozczyn drożdżowy - 250ml mleka podgrzać, dodać 2 łyżki cukru. W powstałej miksturze rozpuścić drożdże i odstawić. (Drożdży jest bardzo dużo, dlatego zawsze robię rozczyn w dosyć sporym naczyniu)
Jajka wymieszać z cukrem, dodać do mąki, następnie dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, mleko a na końcu olej. Wyrobić dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50 minut.



Gdy ciasto urośnie, wykładać je partiami na stolnicę, rozwałkować, pokroić w trójkąty. 
Na każdy trójkąt nakładać po łyżeczce wybranego nadzienia (u mnie nutella i konfitury malinowe) i zawijać ostrożnie rogaliki. Gotowe ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.



Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.
Studzić na kratce.
Po wystudzeniu można zrobić lukier.