sobota, 21 września 2013

8. Muffiny black&white

Muffiny kakaowe z nutellą i waniliowe z kremem kokosowym.
Nie trzeba dodawać więcej, wystarczy spróbować... :-)

Składniki: (ok 12 sztuk dużych, 18 sztuk małych muffinków)

  • 180g masła
  • 250g cukru
  • 100ml wody gazowanej
  • 2 jajka 
  • 300g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 30g gorzkiego kakao
  • nutella
  • krem kokosowy*
  • 250ml śmietany kremówki



Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Powoli dodawać po jednym jajku. Cały czas miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier wanilinowy oraz wodę. Połowę papilotek wypełnić jasną masą i kremem kokosowym (mała łyżka ciasta na spód, krem kokosowy, duża łyżka ciasta na górę). Do reszty dodać kakao i zmiksować.
Wypełnić resztę papilotek (mała łyżka na spód, łyżka nutelli, duża łyżka na górę)
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.

Śmietanę ubić, przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i nałożyć na całkowicie wystudzone babeczki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz