Kocham kruszonkę. To taka moja refleksja z ostatnich dni. Mogłabym piec właściwie samą kruszonkę i ją jeść. Jednak tym razem zamiast samej kruszonki upiekłam muffinki lekko jabłkowe, z miodem, otrębami i tą cudowną kruszonką. Zniknęły zaraz po lekkim przestygnięciu.
Składniki:
na babeczki:
- 180g masła
- 100g cukru
- 250ml przecieru jabłkowego
- 2 jajka
- 300g mąki pszennej
- 4 łyżki miodu
- 50g otrębów pszennych
na kruszonkę:
- 50 g masła
- 50g cukru pudru
- 100g mąki pszennej
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Masło utrzeć z cukrem i miodem na gładką masę. Powoli dodawać po jednym jajku. Cały czas miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier wanilinowy, mus jabłkowy i otręby. Papilotki napełnić do 3/4 wysokości powstałą masą.
Mąkę, cukier i masło na kruszonkę wymieszać dokładnie widelcem i pokruszyć na ciasto, do papilotek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz