poniedziałek, 7 października 2013

10. Muffiny z otrębami i kruszonką

Kocham kruszonkę. To taka moja refleksja z ostatnich dni. Mogłabym piec właściwie samą kruszonkę i ją jeść. Jednak tym razem zamiast samej kruszonki upiekłam muffinki lekko jabłkowe, z miodem, otrębami i tą cudowną kruszonką. Zniknęły zaraz po lekkim przestygnięciu. 

Składniki:

na babeczki:
  • 180g masła
  • 100g cukru
  • 250ml przecieru jabłkowego
  • 2 jajka
  • 300g mąki pszennej
  • 4 łyżki miodu
  • 50g otrębów pszennych
na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 50g cukru pudru
  • 100g mąki pszennej



Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Masło utrzeć z cukrem i miodem na gładką masę. Powoli dodawać po jednym jajku. Cały czas miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier wanilinowy, mus jabłkowy i otręby. Papilotki napełnić do 3/4 wysokości powstałą masą.
Mąkę, cukier i masło na kruszonkę wymieszać dokładnie widelcem i pokruszyć na ciasto, do papilotek. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz